OLEJEK ABISYŃSKI – olejek do pielęgnacji skóry zniszczonej

szybka poprawa zniszczonej, starzejącej się, wysuszonej skóry

pojemność – 100 ml

Jednym z kosmetyków arabskich oferowanych przez Sekretpiekna.pl jest najwyższej jakości olejek abisyński. Ten wyjątkowy produkt dedykowany jest do pielęgnacji skóry zniszczonej i z tendencją do nadmiernego przesuszania. Wytwarza się go z modraka abisyńskiego, jednorocznej rośliny oleistej, w dzikiej formie występującej głównie na terenie stepów Abisynii oraz Afryki Środkowej. Modrak, określany także mianem katranu lub kapusty abisyńskiej, jest niewysoki i charakteryzuje się niedużymi owocami o kulistym kształcie.

To, co jest ważną cechą olejku abisyńskiego, to przede wszystkim bogactwo kwasów tłuszczowych z grupy Omega, a zwłaszcza wyjątkowo wysoka zawartość kwasu erukowego. W składzie modraku nie brakuje też kwasu palmitynowego, oleinowego, linolowego oraz stearynowego. Kosmetyk ten jest nieco mniej tłusty w porównaniu z innymi olejami, a dzięki temu, że bardzo dobrze się wchłania, skóra po jego zastosowaniu jest miękka, gładka i nieskazitelnie matowa.

Olejek abisyński przeznaczony jest do pielęgnacji skóry zniszczonej upływem czasu, poddanej działaniu niekorzystnych czynników zewnętrznych. Dzięki mikroelementom, enzymom oraz kwasom tłuszczowym (zawiera szczególnie dużo kwasu erukowego), olejek szybko wpływa na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci. Bogactwo witamin sprawia, że olej abisyński posiada niezwykłe właściwości odbudowujące skórę.

Olej abisyński znany jest od setek lat. Pozyskiwany jest z nasion rośliny jednorocznej Crambe Abyssinica, której naturalnym terenem występowania jest Afryka Północna. Roślina ta uprawiana jest również w wielu krajach basenu Morza Śródziemnego – Tunezji, Maroko, Egipcie.


Olejek abisyński jest łatwo wchłaniany przez skórę, dając znaczną poprawę wyglądu skóry i wyraźne wygładzenie jej powierzchni. Poprawa jest zauważalna już po kilkukrotnym zaaplikowaniu olejku, nawet w przypadkach występowania głębokich zmarszczek oraz znacznego wysuszenia skóry. Wzmacnia odczucie wygładzenia i nawilżenia.
Olejek zalecany jest szczególnie do pielęgnacji cery dojrzałej i przesuszonej. Po aplikacji nie pozostawia na skórze tłustego filmu, szybko wnika w skórę, nie zatykając przy tym porów. Świetnie sprawdza się również do nawilżania skóry po wysuszających zabiegach takich jak np. opalanie na solarium.

Olejek można stosować również do skóry bardzo wrażliwej, atopowej i alergicznej.


Aby olejek działał kompleksowo i szybko, połączono go z innymi olejami, doskonale odbudowującymi skórę:

Olej z awokado – łatwo wchłanialny, wnika w głębsze warstwy skóry. Zwany olejem 7 witamin (A-B-D-E-H-K-PP), silnie nawilża, odżywia naskórek, wykazuje dużą zgodność z naturalnymi lipidami skóry. Używany jako czysty olej lub jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych dla skóry suchej, dojrzałej , starzejącej się i wrażliwej, nie ma działania drażniącego ani uczulającego. Podnosi wytrzymałość skóry, uspokaja, wygładza, regeneruje, pielęgnuje, chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych.

Olej Moringa – jest naturalnym środkiem przeciwutleniającym o wyjątkowych właściwościach wygładzających i zmiękczających skórę. W produktach do pielęgnacji skóry ułatwia oczyszczanie porów, rozświetla skórę, wygładza zmarszczki i zapobiega wiotczeniu, stabilizuje wydzielanie sebum oraz usuwa efekty zmęczenia skóry. Olej Moringa posiada związki antyseptyczne i przeciwzapalne – ułatwia gojenie się skóry po różnych uszkodzeniach (mechaniczne, oparzenia, ugryzienia owadów itp.)

Olej z pestek winogron – bardzo dobrze się wchłania i błyskawicznie działa. Doskonały w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej – tonizuje i reguluje wydzielanie sebum, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych i wyprysków. Jego główny i zarazem najważniejszy składnik- kwas linolowy odpowiada za nawilżenie skóry oraz przyspiesza jej odnowę, reguluje czynności gruczołów łojowych, redukuje plamy i przebarwienia, nawilża, redukuje pęknięcia i szorstkość skóry.

Olej Arganowy (10%) – zwany złotem Maroka czy też eliksirem młodości jest obecnie najbardziej cenionym i najbogatszym we właściwości pielęgnujące olejem na świecie. Jedną z najbardziej cenionych właściwości oleju arganowego jest jego działanie odmładzające. Wpływ na to ma duża zawartość tokoferoli czyli witaminy E, które chronią nasz organizm przed starzeniem się komórek.


Macerat z zielonej herbaty – ma działanie nawilżające, przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz napinające skórę.

Sposób użycia: nanieść odrobinę olejku na skórę lub małą ilość nalać na dłoń, a następnie rozprowadzić po całym ciele delikatnie masując, aby jak największa ilość olejku wchłonęła się w skórę. Odczekać 5-10 minut przed założeniem ubrania.

Waga1 kg

2 opinie dla Olejek ABISYŃSKI – pielęgnacja skóry zniszczonej

  1. Marlena

    Dla Mojej skóry SUPER

  2. Justyna P.

    Wspaniały sklep ,szybka dostawa, polecam na 1000%

Dodaj opinię

Your email address will not be published. Required fields are marked